كرفس داراي مواد معدني منيزيوم و پتاسيم ميباشد كه براي آرامش اعصاب و بيماريهاي روحي نظير مفيد ميباشند. كرفس همچنين داراي مقدار زيادي ويتامينهاي ك؛ و سي است كه آنتياكسيدان بوده، موجب كاهش تورم ياختههاي بدن، سمزدايي و مبارزه با روماتيسم و بيماريهاي سرطاني ميگردند.
كرفس از معدود گياهاني است كه ميتوان آن را همزمان با ميوهها و گياهان ديگر مصرف كرد و باعث دشواري در گوارش نميگردد. براي نمونه با آب انگور و سيب (براي مبارزه با روماتيسم)، با زنجبيل (براي مبارزه با ميگرن و سردرد) و با ليموترش (براي مبارزه با سرماخوردگي و قند بالاي خون).
در ايران در حال حاضر، كرفس كوهي در مناطقي از استان هاي اصفهان، چهارمحال و بختياري، كهگيلويه و بوير احمد، فارس و لرستان مي رويد. اما مهمترين محل رويش اين گياه در ايران، روستاهاي شهرستان فريدونشهر از توابع استان اصفهان است.
خورشت كرفس يك غذاي سالم و خوشمزه ايراني است كه براي تهيه آن از كرفس، گوشت، جعفري و مقداري نعنا و آبليمو به عنوان چاشني استفاده ميشود. براي تهيه اين غذا درست مانند قرمه سبزي و فسنجان به ۱٫۵ تا ۲ ساعت زمان نياز داريد؛ هر چند بسياري از آشپزها توصيه ميكنند براي اينكه خورشت كاملا جا بيفتد بهتر است چند ساعت در حرارت ملايم بجوشد. البته برخي نيز اعتقاد دارند كه انواع خورشت در روز بعد طعم و مزه بهتري دارد!
مواد لازم
- 500 گرم گوشت ماهيچه بدون استخوان يا 750 گرم با استخوان
- 500 گرم ساقه كرفس خرد شده
- 4 قاشق سوپخوري پياز سرخ كرده
- روغن
- آبليمو
- 1 قاشق مرباخوري زعفران ساييده شده
- نمك و فلفل به مقدار لازم

طرز تهيه خورشت كرفس
دستور العمل
- گوشت را خرد كرده و ميشوييم و با پياز سرخ كرده و 3 تا 4 ليوان آب ميپزيم.
- در مرحله بعد ساقههاي سفت كرفس را با برگهاي سبز آن جدا ميكنيم و كنار ميگذاريم، سپس ساقههاي ترد كرفس را به طول 2 بند انگشت ميبريم و شستشو ميدهيم.
- هم اكنون كرفس را با 3 تا 4 قاشق روغن كمي سرخ ميكنيم و داخل گوشت ميريزيم تا كرفس بپزد اما زياد له نشود.
- در اين مرحله نمك، فلفل، آبليمو و زعفران ساييده را در خورشت كرفس ميريزيم و اجازه ميدهيم خورشت آهسته بجوشد و جا بيفتد.