خاگينه نوعي خوراك ايراني است كه به عنوان دسر نيز سرو ميشود. خاگينه نعنا نيز شكل تغييريافتهاي از اين خوراك است كه بهويژه بين مردم آذربايجان رواج دارد. تركيب تخم مرغ با ترهٔ كوهي و آرد در مناطقي مثل (اشن) به عنوان غذا يا عصرانه رواج دارد. اصليترين ماده يا به عبارتي پايه تهيه خاگينه تخممرغ و سبزي است، كه خاگ يعني همان تخممرغ. و در جاي جاي ايران هر شهر و روستا براي خودشان خاگينه را به روش متفاوت و با تركيبات متفاوتي درست ميكنند؛ كه تعدادي انواع آن عبارتند از:
خاگينه ساده
خاگينه گردو
خاگينه تبريزي
خاگينه عسلي
خاگينه پفي
خاگينه ماست
خاگينه اصفهاني
خاگينه قالبي
خاگينه كنجدي
مواد لازم
- شكر۱ پيمانه
- هل۱ عدد
- تخم مرغ۴ عدد
- ماست۶ قاشق غذا خوري
- روغن مايع۱ قاشق غذا خوري
- پودر دارچين۱ قاشق غذا خوري
- آب۱ پيمانه
- آرد۶ قاشق غذا خوري
- بكينگ پودر۱ قاشق غذا خوري
- وانيل۱/۳ قاشق چايخوري پودر
- هل۱ قاشق چاي خوري
- زعفران به مقدار لازمv
مرحله اول تهيه خاگينه با مغز گردو و دارچين :
در اين مرحله اول مواد مياني داخل خاگينمون (khagineh) رو آماده ميكنيم كه براي اين كار ميريم سراغ گردو هامون. پوست گردو ها رو ميگيريم و شروع ميكنيم به خرد كردنشون فقط اينكه گردوهايي كه خرد ميكنيم نه زياد درشت باشن نه زياد ريز و له سپس ميزاريم كنار تا استفاده كنيم از اش. در ادامه يه ظرف بر ميداريم و گردو هايي كه خرد كرديم رو ميريزيم داخلش سپس پودر دارچين و پودر هلي كه داشتيم رو هم به گردو ها اضافه ميكنيم و خوب با هم مخلوطشون ميكنيم و ميزاريم كنار تا خود خاگينه رو آماده كنيم.
حالا زعفراني رو كه داشتيم رو بر ميداريم و شروع ميكنيم به سابيدنش اگر خواستين راحت تر هم سابيده بشه يه قند خيلي كوچيك همراهش بسابيد سپس داخل ظرف ميريزيم و روش آب جوش هم ميريزيم و در ظرف رو ميزاريم تا به قول معروف دم بكشه كمي و طعم و رنگ بيشتري بده از خودش.
مرحله دوم تهيه خاگينه با مغز گردو و دارچين :
در ادامه ميخواهيم شهد خاگينمون رو درست كنيم براي همين يه قابلمه كوچيك بر ميداريم و ميزاريم رو حرارت بالا و آب رو همراه با دانه هلي كه داشتيم ميريزيم داخلش تا به جوش بياد همين كه آب داخل قابلمه شروع به جوشيدن كرد شكر رو بهش اضافه ميكنيم و با هم ديگه همش ميزنيم تا شكرمون آب شه سپس حرارت رو كم ميكنيم تا شهدمون شروع كنه به غليظ شدن همين كه غليظ شد زعفران دمكردمون رو هم به شهدمون اضافه ميكنيم و خوب با هم مخلوط ميكنيم تا زعفران كامل عطر و طعمش تو شهد پخش بشه سپس هل رو از تو شيره مون در مياريم چون به اندازه كافي طعم و عطرش پخش شده تو شيرمون. حالا ديگه شهد خاگينمون هم آماده شده و از رو حرارت بر ميداريم و ميزاريم كنار تا خنك شه.
حالا ميريم سراغ آردمون يه ظرف برميداريم و اول آردمون رو الك ميكنيم تو يه ظرف براي اين آرد رو الك كرديم كه يه خاگينه يكدست داشته باشيم سپس بكينگ پودري رو هم كه داريم رو به كاسه آردمون اضافه ميكنيم و با هم ديگه خوب مخلوطش ميكنيم و ميزاريم كنار تا از اش استفاده كنيم.
مرحله سوم تهيه خاگينه با مغز گردو و دارچين :
حالا ماستمون رو بر ميداريم و تو يه ظرف ميريزيم و ميزاريم كنار. سپس يه ظرف ديگه بر ميداريم و تخم مرغ ها رو داخلش ميشكنيم و با همزن شروع ميكنيم به زدنش جوري كه كه سفيده و زردمون كامل با هم زده بشه و يه مايه يكدست و كرم رنگ به ما بده. در ادامه ماستمون رو به مخلوط تخم مرغيمون اضافه مكينيم و مجدد با همزن همه مواد رو مخلوط ميكنيم.
سپس مخلوط آرد و بكينگ پودرمون رو كم كم به مخلوط ماست و تخم مرغمون اضافه ميكنيم و با همزن شروع ميكنيم به هم زدنش سپس در مرحله آخر كه مخلوط آرد و بكينگ پودر رو اضافه ميكنيم وانيل رو هم ميريزيم و با همزن خوب مخلوط ميكنيم تا يه مايه صاف و يكدست به ما بده.
در ادامه يه تابه نچسب برميداريم و ميزاريم رو حرارت و كمي هم روغن ميريزيم داخلش تا روغنمون داغ شه همين كه داشت داغ ميشد نصف مايه خاگينمون رو ميرزيم داخلش و حرارت رو ملايم ميكنيم و در تابه رو ميزاريم تا يه ۱۵ دقيقه ايي مايه خاگينمون نيم پخت بشه سپس در تابه رو بر ميداريم و مواد مياني كه مخلوط مغز گردو دارچين و پودر هل بود رو ميريزيم رو خاگينمون و كامل پخش ميكنيمش سپس بقيه مايه خاگينه رو هم ميرزيم رو مواد مياني و پخش ميكنيم سپس در تابه رو ميزاريم تا مايه زيري كامل بپزه و بعد با يه كف گير خاگينمون رو بر ميگردونيم تا طرف ديگه اش هم كامل بپزه و سرخ شه.
بعد از اينكه دو طرف خاگينمون پخت شهدي رو كه داشتيم رو ميريزيم رو خاگينه و ميزاريم با خاگينه يه ۵ دقيقه ايي بجوشه سپس خاگينمون رو سرو ميكنيم. نوش جان.